Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2017 13:00 - ЕДНА СНИМКА ОТ РАЗКОПКИТЕ В ЦЪРКВАТА "СВ. ПЕТКА САМАРДЖИЙСКА" ПРОГОВОРИ
Автор: xubavka Категория: История   
Прочетен: 9311 Коментари: 12 Гласове:
17

Последна промяна: 19.02.2017 18:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Участието ми в археологическите разкопки на древната могила в с.Юнаците, стажът ми няколко мандата като съдебен заседател, и публикациите на уважаваният от мен инж. Петър Вълев в blog.bg, ме накараха да дам мнение за част от направени снимки на скелет №95 от находки в черквата Св. "Петка Самарджийска".

След проясняване на образа в частта контраст, яркост и пиксели за повече яснота на една от тях се забелязват някои интересни и някои абсурдни детайли:
image фиг.1
1.Двете бедрени кости на погребания са разположени успоредно една на друга. При  едно нормално трупополагане, бедрените кости обикновено се откриват почти успоредни една на друга, с лек наклон към центъра. Според анализираната снимка трупът е бил леко разкрачен. Ако допуснем тезата, че погребаният е бил положен с краката напред в тунел, бедрените кости би трябвало до са събрани към центъра, в посока колянна става. Категорично отхвърлям вероятността това да е било така, според тази снимка.
2.Бедрените кости на анализираната снимка не са с прави контури. Ако сте виждали макет на скелет, сте забелязали, че бедрените кости са тръбни, прави кости, с прав вътрешен контур от тазова до колянна става, образуващи т.н. "чатал" под формата на римско V, но обърнато наобратно. Външният контур на тръбната кост трябва да криви леко навън в посока коляно, понеже в ставата диаметърът на костта се разширява.Това разширение е за сметка на външният контур на бедрената кост.
3.Дясна бедрена кост е обърната с характерната извивка към колянна става навътре, вместо навън, в следствие на забиването на дървен кол - т.н. пилот при фундирането на основите на терена, тя се е счупила откъм външен контур и извъртяла, поради което вторично е наранена и от другата си страна, т.е. и от двете страни. Дясна бедрена кост има естествени белези от триене /петна/, които не са съвсем еднакви с петната от анализираната снимка и други снимки на същата кост от блога на инж. Вълев, костта има и белези "ментета", които според мен може да са направени допълнително върху фотографиите с цел да се изопачат фактите от находката. Това би се установило ако се пазят всички снимки и негативи от работата на археолозите.
4.Лява бедрена кост - на анализираната снимка се забелязва нишка, която липсва на други снимки от блога на инж. Вълев. Ако това не е дефект при снимането, то това не е нищо друго освен подигравка. При увеличение от 300% се забелязва още по-ясно. При така силно разградени кости и силна влага съпроводена с процес на гниене една нишка, макар и от навои би се разградила много по-бързо от костите, т.е. 80 години са й достатъчни. При забиването на дървените колове - пилотите, костите на бедрата видимо от снимката са наранени странично откъм страната на дупката всяка една. Лявата бедрена кост е наранена отдясно и е леко изкривена или леко прекършена надясно.
5. Наличие на дупки от дървени колове - пилоти при фундирането на основите е безспорен факт: От дясно на всяка бедрена кост има почти овални дупки от колове, като при дясна бедрена кост, дупката е непосредствено до костта, колът е минал през костта и я е прекършил отдясно, завъртял около остта й, и наранил левия контур. Кол е минал и през лява бедрена кост, тя се е прекършила, и изместила от нормалното си направление в ляво от дупката.
6. На снимката личат варовикови отлагания в концентричен кръг, от високо ниво на подпочвени води, влага и гниене. При високо ниво на подпочвените води, калциевият карбонат избива и се наслагва като налеп. Този налеп се вижда и на сплескания таз на снимките в блога на инж. Вълев.
7. Тазът от анализираната снимка сякаш е преплескан с голяма тежест, не прилича на тазови кости. Не се разграничават кухини, сякаш са запълнени със солидни варовикови отлагания.На снимката тазът е по-открит от пръстта около него, изглежда по-повдигнат от снимките на таза в блога, хвърля сянка около контурите си. Чрез ротация - завъртане на снимки на таза от блога на инж. Вълев в една посока с анализираната снимка и увеличение от 300% се вижда ясно даже обърнатата наобратно тазобедрена става.

Добре е да се направи подробен анализ на всички снимки, и да се получат повече мнения, но за мен съмненията за местонахождението на гроба на Васил Иванов Кунчев - Левски остават и търсенето му не бива да се преустановява. Да се свети паметта му!




Тагове:   вълнообразно,


Гласувай:
17



Следващ постинг

1. pvdaskalov - * ! *
19.02.2017 14:16
Успешно прохождаш в Блог.бг, драга Таня. Ще се конкретизирам защо мисля така, но ти пожелавам един ден да се появят при теб жизнерадостни постинги. Пролет идва!
Много се радвам, че си успяла да подобриш качествата на снимката. Аз тази връв съм виждал с огледален стереоскоп, наблюдавайки двойка снимки, но не съм очаквал, че ще може да се покаже на еднообразна фотография и види с просто око. Шегаджията, който си е позволил поставянето на връв за имитация, че погребаният е бил с навуща, познавах лично, били сме заедно на разкопки, добър човек беше, но простоватичък. В смисъл, че не правеше разлика между заварени и привнесени артефакти. Сега разбирам, че оплакванията от него са били основателни... А Хайтов го използваше като очевидец!
Когато са коментирали възрастта на индивида, чийто скелет е бил намерен и нарочен за скелет на Апостола, и са обърнали внимание на липсата на зъби и зарасналите алвеоли, вероятно пак той е използвал костици от черепа да прикрие или имитира. Сега това установяваме по снимките и човек не може да повярва, че е възможно такова отношение... Лека му пръст.
Ще взема отношение и във връзка с "разкрачването" на долните крйници. Права си, че това се дължи на забиването на пилотите. Лява бедрена е отместена наляво, а дясна бедрена е с толкова големи пукнатини след дупката от кола до нея, че действително продължението й си е сменило посоката.
И тук искам да изкажа огромната си изненада от това, че на дебатите в БАН обсъждали всичко друго, но не и положението и счупванията на бедрените кости.
На намерените от мен снимки - години по-късно от тези дебати - вече се виждат и стърчащите костни фрагменти от хоросана в зида...
Зная, че няма да ти е лесно, но ти би могла да проясниш снимката, която нарекох сребърен куршум, в долната й част. Струва ми се, че и там има зевзешки изпълнения...
Бъди жива и здрава и... УСПЕХ!
П и е р
ПС - Изразът ти "към центъра" значи ли "към коленете". където би трябвало да бъдат събрани?
цитирай
2. xubavka - Благодаря ти!
19.02.2017 14:55
Ще се опитам да подобря качеството и на снимката "сребърен куршум", запазвам си правото да я коментирам и аз. Правилно си забелязал, че съм използвала "към центъра" като съм имала предвид правата линия, мислено разделяща чатала на два еднакви триъгълника. Имала съм точно това пред вид - колене събрани в центъра, т.е. "към коленете". Аз съм добър математик и признавам си правих чертежи върху снимката, след като разпечатих изображението, за да стигна до някои мои изводи. Ще пиша отново когато имам готовност, и ще се радвам да предоставиш още информация по темата! Отговорът ми е излязъл като анонимен, затова го изпращам отново! Поздрави! Таня
цитирай
3. zaw12929 - Успешно начало! Смело напред! ...
19.02.2017 19:23
Успешно начало! Смело напред! В Блог.бг да прилагаме принципите на православието, да бъдем събеседници, всеки казва думата си и с внимание да приема друго-мислещия, мнение, статия, коментар: да се опитаме, за да не ставаме слуги на омразата:

ЛЮБОВ е Да слушаш, без да прекъсваш

Говорейки, да не обвиняваш

Давайки, да не съжаляваш

Да се молиш непрестанно/Да споделяш с Бог за съвет и помощ, която винаги идва навреме.

Да отговаряш, без да спориш

Да споделяш, да не забравяш

Да се наслаждаваш, без да се оплакваш

Да се доверяваш без колебание

ИСТИНАТА, която дава здраве и дълголетие

Да прощаваш,без да наказваш

Обещавайки, да не забравяш

Лека вечер!
цитирай
4. xubavka - Благодаря за подкрепата!
19.02.2017 19:45
[quote=zaw12929] Успешно начало! Смело напред! В Блог.бг да прилагаме принципите на православието, да бъдем събеседници, всеки казва думата си и с внимание да приема друго-мислещия, мнение, статия, коментар: да се опитаме, за да не ставаме слуги на омразата:

ЛЮБОВ е Да слушаш, без да прекъсваш

Говорейки, да не обвиняваш

Давайки, да не съжаляваш

Да се молиш непрестанно/Да споделяш с Бог за съвет и помощ, която винаги идва навреме.

Да отговаряш, без да спориш

Да споделяш, да не забравяш

Да се наслаждаваш, без да се оплакваш

Да се доверяваш без колебание

ИСТИНАТА, която дава здраве и дълголетие

Да прощаваш,без да наказваш

Обещавайки, да не забравяш

Лека вечер!

Много хубаво звучи, като поезия! Нека намерим истината заедно! Всяко мнение е важно! Истината е важна, нужна, макар и понякога да боли. Посветих 15 години от съзнателния си живот на нея и подкрепям такива каузи! Благодаря Ви!

цитирай
5. donchevav - Много сериозен, стойностен пос...
19.02.2017 20:59
Много сериозен, стойностен постинг! Поздравления, Таня!
Добре дошла в блога! Пожелавам ти успешно блогуване, много нови приятелства, красиви емоции, удовлетвореност!
Поздрави!
цитирай
6. born - За мен /като непрофесионалист/, Пиер е достатъчно убедителен.
19.02.2017 23:17
Но прави Ви чест, че се включвате изключително професионално, като анализът и заключенията Ви са /за мен/ на изключително високо ниво. Като това на Пиер. Темата с т.н. "Гроб на Левски" е твърде значима, за да бъде подминавана с лекота или пренебрежение. В това отношение истината не бива да бъде подменяна ! Почитания !
цитирай
7. xubavka - Благодаря много!
20.02.2017 09:52
Много сериозен, стойностен постинг! Поздравления, Таня!
Добре дошла в блога! Пожелавам ти успешно блогуване, много нови приятелства, красиви емоции, удовлетвореност!
Поздрави!

Видях, че отговора се е изтрил, т.к. е излязъл като анонимен.
Благодаря за подкрепата! Всяко мнение е ценно! Казуса е национален, а и целият български народ има интерес да се открие истината! И аз съм възхитена от професионализма на инж. Вълев, в мое лице той ще има подкрепа! Поздрави!
цитирай
8. xubavka - Благодаря много за подкрепата, Борн!
20.02.2017 10:24
Но прави Ви чест, че се включвате изключително професионално, като анализът и заключенията Ви са /за мен/ на изключително високо ниво. Като това на Пиер. Темата с т.н. "Гроб на Левски" е твърде значима, за да бъде подминавана с лекота или пренебрежение. В това отношение истината не бива да бъде подменяна ! Почитания !

Наистина, темата е значима, за мен вече няма съмнение, че това не са тленните останки на Апостола, и че резултатите от това археологическо проучване трябва да се обсъдят. Точно това ме накара да се намеся и да дам мнение. Инж. Вълев е бил свидетел на разкопките, професионалист е в своята област и аз му вярвам, че ще успее да внесе въпроса за преразглеждане. Фактите са налице, казуса трябва да се преразгледа и търсенето на истинския гроб да се възобнови. Поздрави!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Поздрави , Таня!
20.02.2017 21:39
Добре си дошла в Блог Бг, а и по всичко личи, че си добре приета!
Това е важно за бъдещите ти изяви
Трябва да се отърсим от нихилизма и да насърчаваме добрите намерения Успехът не е гарантиран , разбира се, но резултатите се постигат по този начин!
Борческите прийоми, които някои се опитват да прилагат в науката, не са за нея , а за тепиха!

Така ,че след впечатляващият ти наистина първи постинг, пожелавам ти успех и в следващите!

Хубава вечер!
цитирай
10. xubavka - Поздрави и от мен!
21.02.2017 10:12
Добре си дошла в Блог Бг, а и по всичко личи, че си добре приета!
Това е важно за бъдещите ти изяви
Трябва да се отърсим от нихилизма и да насърчаваме добрите намерения Успехът не е гарантиран , разбира се, но резултатите се постигат по този начин!
Борческите прийоми, които някои се опитват да прилагат в науката, не са за нея , а за тепиха!Така ,че след впечатляващият ти наистина първи постинг, пожелавам ти успех и в следващите!

Хубава вечер

Благодаря Ви, и аз мисля така, успехите се постигат, когато човек не живее под ултиматум! Лек ден! Таня
цитирай
11. shtaparov - Поздравления за патриотичната ...
18.05.2017 18:46
Поздравления за патриотичната позиция- търсенията трябва да продължават!
цитирай
12. xubavka - Благодаря Ви!
19.05.2017 12:38
Поздравления за патриотичната позиция - търсенията трябва да продължават!

Благодаря! Наистина, с екипа продължаваме работа по темата и сме благодарни за всяко мнение! Поздрави!
Таня

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: xubavka
Категория: Поезия
Прочетен: 99307
Постинги: 17
Коментари: 142
Гласове: 5005
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031