Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2017 00:02 - Изложба „60 години римско монетно съкровище – село Попинци“
Автор: xubavka Категория: История   
Прочетен: 720 Коментари: 6 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Част Първа

Жителите на община Панагюрище бяхме приятно изненадани да разберем, че в Историческия музей на града вече 60 години се пази една много ценна археологическа находка, която не е излагана на показ нито един път до сега. Находката представлява цяло съкровище от древни римски сребърни монети – денари, 387 на брой, най - вероятно обект на колекция, с много висока историческа стойност, поради това, че са сечени в един много дълъг период от време - период, който обхваща властването на 15 императора и 7 императрици.

Уредникът на музея сподели, че при подреждането и подготовката на поредната музейна експозиция се натъкват в архива на добре съхранените монети от 60 години насам. Предал ги е на музея техният откривател Минко Галчев, жител на близкото с. Попинци през 1957 г. При изкопни работи за строеж на резервоар за вода в двора на тогавашното ТКЗС, той копаел с багер и случайно попаднал на уникалната находка.

Съкровището е уникално поради няколко причини:

Много рядко се среща накуп такава голяма и колективна находка – 387 броя монети, които са много добре запазени. Повечето от тях въобще нямат изтъркване, което значи, че не са били в обръщение, а са били предмет на колекция, събирана много дълго време. Разбира се има и такива, които ще се нуждаят от почистване пред вид на това, че са от сребро. В плановете на Историческия музей гр. Панагюрище влиза една голяма публикация -  създаването на каталог с изображения на всяка една монета след щателното им разглеждане и почистване.

Находката обхваща един много дълъг период – от I до  III век след Христа. Първите екземпляри са от времето на император Веспасиан (69-79) до Марк Антоний Гордиан III (238-244). Разбира се с малки изключения липсват някои монети от периода на Гай Юлий Вер Максимин I Тракиец  или Трак – първият римски император с тракийски произход, наричан още „варварин” (235-238) до Гордиан III. Понеже римските монети се разделят на две групи, тези от находката са от групата на „императорските” монети – I – V след н.е . Всеки император, който се е възкачвал на власт е сякъл монети с лика си и за това монетите са с голям диапазон изображения. По това време още не е била приета Християнската религия и изображенията обхващат от фигури на  гръцки божества, малоазийски такива, до римски богове – Веста, Виктория, Марс и др, които са изобразени на аверса и на реверса. Има и други изображения,  като входната кула на античния град Аугуста Траяна, в римската провинция Тракия,  днес Стара Загора, която е построена от император Марк Улпий Траян, извстен със строителната си дейност и други изображния на градове  като Пауталия, Филипопол, Сердика и др.

Монетите са с общо тегло 948.82 гр. , почти килограм, което ги прави една от най-големите находки на римски сребърни монети в археологията. Много е ценна информацията за номинала на монетите, те варират от 2,5 до 3,5 грама, което показва, че почти няма фалшиви монети из тях, те са напълно автентични и истински.

Находката позволява да се разбере една много важна информация - къде са сечени монетите, а именно: монетите са сечени в Аугуста Траяна, Пауталия, Филипопол и Сердика. По данни на Васил Кацаров, уредник – археолог предстои почистване на монетите, което ще позволи може би да се открият още места, където са сечени.

Самият факт на намирането на това съкровище именно в района на Панагюрското селище Попинци, показва че тук е бил един от основните пътища, които са доминирали и са били използвани за връзка на Горнотракийската низина с Дунавската равнина.

Присъствах на откриването на изложбата лично преди няколко дни на 11.10.2017 година. Изложбата ще бъде отворена до края на годината и е много интересна. Надявам се да привлече много посетители. Заповядайте!

Таня Чардакова

Още на:

http://focus-radio.net/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9-%D0%B2-%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%8E%D1%80%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%BA/

http://pia-news.com/muzeyat-otbelyaza-60-godini-ot-otkrivaneto-na-rimsko-monetno-sakrovishte-do-selo-popintsi-s-izlozhba-video/

 

 
Гласувай:
15
01. barin - Здравей, xubavka. Поздравления за ...
31.10.2017 06:48
Здравей, xubavka. Поздравления за новата ти тема. Предизвика интерес у мен, защото съм бивш колекционер на монети. Сигурно всичко е вярно, но аз съм ги позабравил монетите. От 15 г. и половина не събирам монети и вече нямам колекция, след кражбата остана само описа и рядко го отварям. В темата ми за съкровищата го няма това от с. Попинци. barin.blog/drugi/2015/08/22/sykrovishtata-na-bylgariia.1385820. Може да видиш за другите.
цитирай
2. xubavka - Здравей, xubavka. Поздравления за ...
31.10.2017 10:09
barin написа:
Здравей, xubavka. Поздравления за новата ти тема. Предизвика интерес у мен, защото съм бивш колекционер на монети. Сигурно всичко е вярно, но аз съм ги позабравил монетите. От 15 г. и половина не събирам монети и вече нямам колекция, след кражбата остана само описа и рядко го отварям. В темата ми за съкровищата го няма това от с. Попинци. barin/drugi/2015/08/22/sykrovishtata-na-bylgariia.1385820. Може да видиш за другите.


Здравей, Барин,
благодаря за коментара! Аз съм също колекционер на монети, но любител. На откриването бяхме с бившата кметица на Попинци / два мандата /, на която целият трудов път е преминал в Кметството на това село, преди да стане кмет е била на друга позиция, а също присъстваше и секретарката на читалището. Останах много учудена, че те също не са и чували, за това съкровище, съхранявано 60 години в хранилището на музея. Все още се питам защо една толкова ценна находка, в световен план за археологията е прележавала с години по рафтовете, и при какви условия е съхранявана. Имаме страхотен късмет, че все пак се появи! Специална много скъпа витрина е закупена, за да може да се изложи това богатство. Витрината ще послужи за бъдещи експозиции. Имам какво да покажа още по темата, но за краткото време вечер, покрай другите ми задачи и ангажименти става бавно, а темата заслужава по задълбочен поглед. Дано въпреки новите функционалности в блог.бг успея да я продължа. Но както се казва друго е да се види на място, друго е да се гледа на снимки, но ще се опитам.
Поздрави!
цитирай
3. donchevav - "Уредникът на музея сподели, ...
31.10.2017 22:13
"Уредникът на музея сподели, че при подреждането и подготовката на поредната музейна експозиция се натъкват в архива на добре съхранените монети от 60 години насам. Предал ги е на музея техният откривател Минко Галчев, жител на близкото с. Попинци през 1957 г. При изкопни работи за строеж на резервоар за вода в двора на тогавашното ТКЗС, той копаел с багер и случайно попаднал на уникалната находка."
Такова съкровище, останало 60 години в някакво чекмедже или шкаф на музейния архив! Звучи като приказка! Колективна амнезия или чисто безсребърничество, така познато ни от родолюбивите подбалкански градчета и селца в едни други времена.
Прекрасна тема в навечерието на един от най-българските празници - Деня на народните будители! Честит празник, скъпа Таня! Поздрави с пожелание за бодър дух, крепки сили и успех във всяко твое начинание!
цитирай
4. xubavka - "Уредникът на музея сподели, ...
01.11.2017 10:18
donchevav написа:
"Уредникът на музея сподели, че при подреждането и подготовката на поредната музейна експозиция се натъкват в архива на добре съхранените монети от 60 години насам. Предал ги е на музея техният откривател Минко Галчев, жител на близкото с. Попинци през 1957 г. При изкопни работи за строеж на резервоар за вода в двора на тогавашното ТКЗС, той копаел с багер и случайно попаднал на уникалната находка."
Такова съкровище, останало 60 години в някакво чекмедже или шкаф на музейния архив! Звучи като приказка! Колективна амнезия или чисто безсребърничество, така познато ни от родолюбивите подбалкански градчета и селца в едни други времена.
Прекрасна тема в навечерието на един от най-българските празници - Деня на народните будители! Честит празник, скъпа Таня! Поздрави с пожелание за бодър дух, крепки сили и успех във всяко твое начинание!Честит празник, Вени и благодаря за коментара!
Радвам се, че обърна внимание на най-същественото, което ме накара наред с журналистическите статии на местните медии да напиша няколко реда. Разбрахме също, че дори е имало предложение да не се споменава името на Попинци като точно местонахождение на находката, но благодарение на настояването на уредника на музея това е факт, и историята, и археологията ще знаят, че в Попинци е открито съкровище. От това, че местонахождението на находката е било в някакво близко село тя няма да стане по-малко известна, хубавото и най - същественото е, че вече е видяла бял свят, за което му благодаря! Теренът на Попинци и околностите на селото може би един ден ще бъдат проучени подробно, но не за полезни изкопаеми, защото съм сигурна, че има за какво!
Поздрави!
цитирай
5. pvdaskalov - * 1 *
13.11.2017 19:10
Не съм изненадан, че е била открита ценна колективна находка от римски монети. Така случайно е бил открит и Варненският некропол. Безкрайно се радвам обаче, че багеристът е бил честен човек, а не иманяр, т.е. търгаш.
Поздрави за теб, Таня, и за кметицата, която имам честа лично да познавам. България ще пребъде, ако честността възтържествува в цялото ни общество.
П и е р
цитирай
6. xubavka - Не съм изненадан, че е била открита ...
14.11.2017 10:02
pvdaskalov написа:
Не съм изненадан, че е била открита ценна колективна находка от римски монети. Така случайно е бил открит и Варненският некропол. Безкрайно се радвам обаче, че багеристът е бил честен човек, а не иманяр, т.е. търгаш.
Поздрави за теб, Таня, и за кметицата, която имам честа лично да познавам. България ще пребъде, ако честността възтържествува в цялото ни общество.
П и е р


Благодаря ти, Пиер,
извини ме, че късно отговарям, но е умишлено, тъй като го правя от друг компютър. Прав си, ако багеристът не е бил честен и доблестен, нямаше да се радваме на тази находка. Теренът на Попинци не е проучван подробно. Помня, че когато бях малка от училище ни водеха колективно да берем люляк в околностите на селото. Там са намирани метални остриета от стрелички, които нашият директор грижливо съхраняваше в директорския кабинет като във витрина и от любопитство всеки от нас искаше да надникне. Все още има живи свидетели, които могат да съдействат, в случай че археолози проявят интерес, а кметицата с два мандата - г-жа Мария Шопова също може да даде информация. Имаш сърдечни поздрави от нея и от мен!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: xubavka
Категория: Поезия
Прочетен: 25287
Постинги: 16
Коментари: 122
Гласове: 2434
Архив
Календар
«  Ноември, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930