Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2018 07:10 - Изложба Панагюрско сребърно съкровище
Автор: xubavka Категория: История   
Прочетен: 2764 Коментари: 8 Гласове:
13

Последна промяна: 05.06.2018 07:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

На 04.06.2018 г. в Исторически музей-Панагюрище пристигна Панагюрското сребърно съкровище. Днес е официалното откриване на изложбата му в Информационната зала на „Зала трезор на Панагюрското златно съкровище”.

image
То е открито през 1903 г. в могила, разположена в периферията на античното селище Мрамор, южно от града. В могилата са открити над 70 експоната с висока художествена стойност, изработени от злато, сребро, бронз, желязо и глина, предмети представляващи апликации от конска амуниция, както и накити, което определя находката като своеобразно съкровище. За съкровището информацията е малко. Единствената информация с която се разполага от откриването му е публикацията на Богдан Филов, излязла от печат през 1919 г. От нея става ясно, че съкровището е открито през месец май 1903 г. край Панагюрище. Тогавашният директор на Народния музей в София Вацлав Добруски, който е командирован по случая, описва в протокол, че освен погребания владетел в могилата отстрани е бил погребан и неговия кон. Вероятно покойникът е бил богат и могъщ владетел, представител на една от водещите династии, живял през първата половина на IV в. пр. Хр. по времето на разцвета на Одриската държава. До края на годината гостите и жителите на Панагюрище могат да се запознаят отблизо с ценната находка. Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на местния бизнес. В момента оригиналът на златното съкровище на Панагюрище се намира в Историческия музей в града. Идеята е в рамките на една седмица от 5 до 11 юни двете находки прославили града, а именно Панагюрското златно и сребърното съкровище да бъдат заедно на едно място.
image
 

/В специално изградената зала трезор оригиналът на златното съкровище ще остане до 11 юни./ На прецизната изработка на сребърното съкровище посетителите на историческия музей в Панагюрище ще могат да се насладят до края на годината.
Заповядайте!
Снимки : Исторически музей - гр.Панагюрище

 Повече на :

https://www.tvevropa.com/2018/06/za-parvi-pat-pokazvat-palniya-komplekt-na-panagyurskoto-srebarno-sakrovishte/

https://www.youtube.com/watch?time_continue=18&v=fNUmHLAMBxY



 





Тагове:   съкровище,


Гласувай:
13



1. born - Ще дойдем специално да го видим, както и теб.
05.06.2018 23:28
Докога ще е експозицията ?
цитирай
2. gessos - Полъх от далечното минало! Ви...
06.06.2018 00:11
Полъх от далечното минало!
Винаги се възхищавам на тези старини!
Поздрав!
цитирай
3. barin - Добре блести златото, xubavka. ...
06.06.2018 06:25
Добре блести златото, xubavka. Миналата година го гледах, а сега бях на други места из страната.
Поздрави!
цитирай
4. xubavka - Заповядайте, Стефан!
06.06.2018 09:10
born написа:
Докога ще е експозицията ?


Ще ми бъде приятно да се видим! Експозицията на сребърното съкровище на Панагюрище ще бъде изложена до края на годината, а тази на златното съкровище - оригинал, до 11.06.2018 г., т.е. още 5 дни остават, в които двете съкровища ще бъдат заедно. Откриването мина чудесно, направихме доста снимки и ако приятелите проявят интерес, може да публикувам някои от тях.
Поздрави!

цитирай
5. xubavka - Здравейте!
06.06.2018 09:30
gessos написа:
Полъх от далечното минало!
Винаги се възхищавам на тези старини!
Поздрав!


Артефактите от сребърното съкровище на Панагюрище са много интересни. Повечето от тях са реставрирани. На подробна презентация при откриването се прожектираха кадри преди и след реставрацията на някои от най-интересните елементи. В музея може да се закупи каталог към изложбата издаден с помощта и подкрепата на Национален археологически институт с музей при БАН, Община Панагюрище и фирми от местния бизнес. Представянето на двете експозиции от съкровища едновременно е исторически факт, а освен това желаещите могат да получат печат от Исторически музей Панагюрище в книжките със 100-те национални туристически обекти, както и марки от музея.
Поздрави!
цитирай
6. xubavka - Здравей, barin!
06.06.2018 09:39
barin написа:
Добре блести златото, xubavka. Миналата година го гледах, а сега бях на други места из страната.
Поздрави!


Радвам се, че този вид злато - археологическа находка, привлича туристите тук! На срещата присъстваха доц. Христо Попов от Национален археологически институт, кметът на гр. Панагюрище, както и гости от цялата Община Панагюрище и Община Стрелча. Кметът на гр. Панагюрище изказа желанието на жителите на общината златното съкровище да се завръща в Панагюрище всяка година и за по-дълго време, за да събира всички туристи, които искат да го видят и да посетят града.
Поздрави!
цитирай
7. donchevav - Много интересно - дори само като ...
07.06.2018 20:50
Много интересно - дори само като информация, а какво ли ще е да се изправиш пред самото златно съкровище! Ех, знаех си, че греша, като тръгнах тия дни към морето, вместо да си остана в Хисаря - колко му е да отскочи човек до Панагюрище:)
Поздрави, Таня!
цитирай
8. xubavka - Добро утро, Вени!
08.06.2018 09:46
donchevav написа:
Много интересно - дори само като информация, а какво ли ще е да се изправиш пред самото златно съкровище! Ех, знаех си, че греша, като тръгнах тия дни към морето, вместо да си остана в Хисаря - колко му е да отскочи човек до Панагюрище:)
Поздрави, Таня!


Целта на постинга наистина беше покана към приятелите в блога за посещение на експозициите в Исторически музей гр. Панагюрище. Лично аз, вече два пъти през две години, се изправям пред оригинала на Панагюрското златно съкровище и всеки път чувствата, които ме обземат са едни и същи - златото е труден за обработка материал, а човешкият гений няма граници... За мен е мистерия да се направи тази изработка през IV-III век пр.н.е., и всеки път се питам как е възможно такова изкуство? Ако трябва да давам оценка между двете неща - стойност на материала, и стойност на изработката, естествено, че бих оценила изработката по-високо. Но ти ме подсещаш да споделя още нещо - ако някога идваш в Панагюрище и се изкачиш на паметника на "Априлци", и от високото погледнеш към плочките на площад "20 април", ще видиш изображението на фиалата от елементите на златното съкровище. Идеята е реализирана при изграждането на новия облик на централната част на града, успоредно с поставянето на новата канализационна мрежа, проект реализиран с евросредства.
Истината Вени е, че съкровищата на България са повече. Едно от съкровищата е българското Черноморие. Аз бях вече там тази година с отбора ни по шахмат на републиканско състезание в курорта "Албена". Беше прекрасно! Желая ти хубави и слънчеви дни, а следващата година, живи и здрави, може да се видим по повод златното съкровище, в случай, че решиш да дойдеш.
Поздрави на морето от мен, Вени!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: xubavka
Категория: Поезия
Прочетен: 100051
Постинги: 17
Коментари: 142
Гласове: 5006
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930