Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2018 07:02 - ИНТЕРВЮ С ВЕЛИЧКА МАЦАНОВА – ПРАИСТОРИК ОТ ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ ГР. ПАЗАРДЖИК
Автор: xubavka Категория: История   
Прочетен: 2468 Коментари: 6 Гласове:
16

Последна промяна: 14.12.2018 07:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На 5 март 2018 Г. 17.40 часа вечерта, се свързах с г-жа Величка Мацанова, моя ръководителка от разкопките на древната могила в с. Юнаците, бяхме говорили миналата година, че работим по темата с екип от специалисти, включително инж. Петър Вълев. Поставих въпросите, по които искаме становище в поредица интервюта. Това беше второто проведено интервю от поредицата интервюта, които ще влязат в брошура за версиите за гроба на Васил Левски. Интервюто беше взето в няколко разговора, по препоръка на г-жа Мацанова, защото ме посъветва да се чуя най-напред с професор Виолета Нешева.

image

 

http://history.rodenkrai.com/new/drevni_selishta/selishtna_mogila_iunacite_pazardjik.html

 

Въпрос : Г-жо, Мацанова, ще приемете ли да Ви задам няколко въпроса по провеждането на археологически разкопки, тъй като Вие имате опит, а и сме работили заедно? Миналата година коментирахме с Вас разкопките на църквата „Света Петка Самарджийска“ в центъра на София, начина на провеждането им и резултатите от тях, и искаме повече мнения по някои дискусионни въпроси.

 

В. Мацанова : Аз съм праисторик, но мога да Ви потвърдя някои основни принципи при провеждане на археологически разкопки.

 

Въпрос : Преписва ли се полевия дневник от археологически разкопки? Защо, ако е така?

 

В. Мацанова : Да, преписва се за научен архив, но трябва да видите от кога документите се предават на научен архив, от коя година се събира научен архив. Аз съм в историческия музей от 1966 г., от тогава предавах и аз, тогава се предаваха резултати от разкопки на научен архив. Аз предавах такъв архив за моя обект на могилата в с. Юнаците от 1976 г., от тогава след началото на разкопките.

 

Въпрос: А каква е съдбата на оригинала.

 

В.Мацанова: Оригиналът се предава на научен архив заедно с преписа.

 

Въпрос: По време на разкопките правят ли се снимки? Защо се снима, госпожо Мацанова?

 

В.Мацанова: Да снима се, разбира се, правят се снимки на терена, на всяко откритие, на всеки етап от разкриването му. Това е проверка, че снимките се вземат под внимание при спорни въпроси кое как е било.

 

Въпрос : Как се ползват снимките?

 

В.Мацанова: Фото документацията се прилага към документацията, към дневника и публикациите. Това се прави за да се фиксират нарушения на античния некропол.

 

Въпрос: Чувала ли сте за номерата на Димитър Бучински, целящи да объркат археолозите, за него се говори, че бил шмекер? Има книга, написана от професор Дойно Дойнов по този повод.

 

В. Мацанова: Да, чувала съм, че за него се разправят анекдоти, но аз него лично не съм го виждала, потърсете информация от хората, които го познават, като професор Виолета Нешева, която сега е пенсионер, но е по-млада от мене. Професор Дойно Дойнов е бил директор на музея, той е имал ясен поглед за Димитър Бучински. Мога да Ви кажа, че през 1976 година започнахме разкопки на могилата в с. Юнаците, а преди 10 ноември, преди промените, през 1979 г. или 1980 г. при мен дойде Николай Хайтов да се интересува от обекта „Юнаците“, как се води документация, как се води дневник, да разбере нещо по темата. Проучваше нещата. Аз ще се свържа с Виолета Нешева, ще Ви дам телефон и ще поговоря с нея, а след това ще се обадя на Петър Вълев. Виолета се познаваше с Хайтов добре, бяха приятели.

 

Въпрос: Когато Ви свързвах с инж. Вълев той каза за Вас „Вили е честен човек, приятел, ти и нея можеш да попиташ за подробностите по едни разкопки. Може и нея да питаш от коя година се събира научен архив?“ Благодаря, ще разпитам с удоволствие професор Нешева. Ще поговорим ли за срещата Ви с Николай Хайтов?

 

В. Мацанова: Наскоро гледах филма със Здравец Хайтов. Аз виждам, че синът му отново се връща назад и се опитва нещо да направи, преиздал и допълнил книгата му с данните от тефтерчето на баща си. Пак повдигат темата за античния некропол, може би за да не се правят нови разкопки.

 

Благодаря Ви, запазвам си правото след като говоря с професор Виолета Нешева да Ви се обадя отново , за да продължим нашия разговор.

 

***

На 29 юли 2018 г. в 16,30 часа потърсих отново госпожа Мацанова и й разказах за нашия разговор с професор Нешева, а също и за публикацията в блог.бг:

Въпрос: Здравейте отново, интервюто на професор Виолета Нешева стана чудесно, публикувано е в блога ми, благодаря, че ме свързахте с нея, нека сега да поговорим за срещата Ви с Николай Хайтов. Кажете ми, той познаваше ли ви, беше ли се уговорил с Вас предварително, че ще дойде на разкопките на могилата край село Юнаците?

 

В.Мацанова: Той не ме познаваше, и ние нямахме никаква предварителна уговорка за неговото посещение. Аз бях много изненадана, не го очаквах. Той дойде с автомобил, и стоя два дена. Когато го попитахме за целта на посещението му, той каза, че ще прави документален филм за археологията, за проучванията, за това какво се документира, как се документира, къде се носи. Разпитваше за всички подробности, а ние обяснявахме. Даже, за главна героиня си избра една от моите сътруднички на обекта, но не направи филм.

 

Въпрос: Значи филм не е правен, така ли?

 

В. Мацанова: Ние после чакахме да й се обади, но той така и не го направи, и не видяхме никакъв филм. Те били близки с Таня Радунчева – Саня, ходеха по Смолян. По онова време реставрираха Боянската църква. Вероятно е бил там, но ситуациите не са му харесали, защото там има по-стари гробове под черковните зидове. Може да проверите.

 

Въпрос: Да ще напомня на инж. Вълев да вземе писмо от археологическия за разглеждане на фотоалбума на Боянската църква, мисля че в един от разговорите с него той ми спомена, че има снимка от Боянската църква със скелет под зида, и зида минава през корема. Когато публикувах интервюто с професор Нешева, инж. Вълев ми напомни да Ви попитам нещо за Д-р Пейо Гатев. Къде са костите от средновековния некропол в Пазарджишко?

 

В. Мацанова: Костите не са в Пазарджик.Те са били дадени за обработка на един антрополог в Пазарджик името му беше Славчо, но фамилията не мога да се сетя сега, но той почина и не можа да каже къде са, и на г-н Йорданов – преподавател в Университета по археология. Йорданов  е взел 10-15 скелета да ги обработва. Той взимаше и от Търново и от други археологически обекти да ги обработва в антропологическия музей. Аз ги търсих след Дуранкулак, но не ги намерих. Сигурно са загубени във фонда, могат да се припокрият с други материали, но костите от обекта на Пейо Гатев не са в Пазарджик. Резултатите от разкопките на средновековното селище при с. Ковачево Пазарджишко са описани в книга. Той защити дисертация „Праисторически халколит“, има статия за антропологичния материал на музея Велинград. Пейо беше предал археологическите материали. Той си имаше интердисциплинарна група. Имаше си антрополози, зоолози и др. Ние ползвахме антрополози от Москва и Германия за обекта край Юаците.

 

Въпрос: Чия е отговорността при предаване на костите за обработка?

 

В. Мацанова: Археологът не носи отговорност, той е подписал протокол за предаването. Всеизвестно е, че имаше проблем с местата за съхранение на материалите при обработка. Фондохранилищата бяха малко. Имаше частни музеи, които се ползваха като фондохранилища. Имаше паметници на културата, къщи музеи, които се ползваха като фондохранилища. Хората нямаше къде да живеят, имаше бум на панелните жилища, нямаше пари за депа.

 

Въпрос: В един от разговорите с инж.Вълев разбрах, че костите, след изследването от антрополог, обикновено се погребват в края на някое гробище.

 

В.Мацанова: Да, така е, само извратен ум може да предположи, че се хвърлят в някоя река.  Костите от обекта на Гатев или са се припокрили с друг материал, т.е умешили са се с друг материал, който е бил от негов обект, или от обект на друг археолог.

 

Въпрос: Един от фактите за костите на Левски е, че има стенограма, че реставраторът Димитър Ризов признава, че е взел пакета с костите от църквата „Света Петка Самарджийска“ и ги е занесъл в църковния музей, и че не е казал, че ги е погребал в двора на митрополията, и че бедрените кости са оставени, а по-късно са били предадени на пазача на Музея по история или на Археологическия музей, а може би на едно друго място в частен музей, която версия ние разбира се ще се опитаме да проучим и опишем.

 

В.Мацанова: Възможно е.

Благодаря Ви, ние с Вас ще продължим разговорите си до приключването на нашето дирене на всички версии за това, къде е погребан Апостола, до скоро!

 

В публикацията е използвана снимка от сайта на Роден край , респ. Историческия музей гр. Пазарджик. Величка Мацанова е във втората редица, изправена, втора от ляво надясно, със зелена блуза и гащеризон. 



Гласувай:
16



1. pvdaskalov - * ! *
14.12.2018 23:19
Е, това се казва интересно интервю. От него могат да се направят много изводи, полезни за предприетото разплитане на Гордиевия възел. Има време, ще се публикуват, където трябва, но пораженията, които направиха лаиците - иманяри в науката, са непоправими, докато властите вярват на авторитета, а не на фактите и научното им обяснение.
Браво, Таня!

П и е р
цитирай
2. xubavka - Е, това се казва интересно интервю. ...
15.12.2018 09:45
pvdaskalov написа:
Е, това се казва интересно интервю. От него могат да е направят много изводи, полезни за предприетото разплитане на Гордиевия възел. Има време, ще се публикуват, където трябва, но пораженията, които направиха лаиците - иманяри в науката, са непоправими, докато властите вярват на авторитета, а не на фактите и научното им обяснение.
Браво, Таня!

П и е р


Благодаря ти за подкрепата! Бъди жив и здрав!
Имаш поздрави от Величка Мацанова. През лятото ще направим обща среща ако е живот и здраве. Поздрави и от мен!
цитирай
3. donchevav - Много хубаво интервю - прочетох с ...
27.12.2018 17:13
Много хубаво интервю - прочетох с интерес!
Вярвам, че с последователните усилия на много честни хора, професионалисти в различни области, истината ще пребори подмяната и заблудите - и ще възтържествува!
Честито Рождество Христово, мила Таня! Здраве и благополучие на тебе и на твоето семейство! Весели празници!
цитирай
4. xubavka - Много хубаво интервю - прочетох с ...
28.12.2018 14:07
donchevav написа:
Много хубаво интервю - прочетох с интерес!
Вярвам, че с последователните усилия на много честни хора, професионалисти в различни области, истината ще пребори подмяната и заблудите - и ще възтържествува!
Честито Рождество Христово, мила Таня! Здраве и благополучие на тебе и на твоето семейство! Весели празници!


Благодаря ти, Вени! Честито Рождество Христово, на теб и цялото ти семейство!
Предстои публикуване на още интервюта, надявам се да Ви бъде интересно. Всяко мнение на професионалисти е от полза. Резултатите от интервюто на Виолета Нешева и препоръката й да се търси в турските архиви са вече на лице, преди няколко дена научихме от новините, че в държавния архив в Истанбул са открити български революционни документи, като устава на БРЦК, следствени османски документи предхождащи залавянето на Левски, и нова негова снимка с размери 6 на 9 см. Вчера беше печалната дата 27 декември, на която той е бил заловен, развенчани са митове и по залавянето му с годините. Да се надяваме също, че с годините ще се изяснят и голяма част от споровете по повод на това, къде е погребан. Желая ти спокойни празнични дни и успешна нова година!
цитирай
5. zaw12929 - За Новата 2019-а пожелание: здр...
03.01.2019 12:41
За Новата 2019-а пожелание: здраве, защото е ценно, късмет, защото е рядък, любов, защото е красива и всичко, което си пожелаеш!
цитирай
6. xubavka - Благодаря много!
04.01.2019 14:40
zaw12929 написа:
За Новата 2019-а пожелание: здраве, защото е ценно, късмет, защото е рядък, любов, защото е красива и всичко, което си пожелаеш!



Благодаря за хубавите пожелания, точно от тези три неща имам нужда, и нека пожеланията да се върнат удвоени! Нека всяко начинание да се увенчае с успех през 2019 година за всички приятели! Наздраве!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: xubavka
Категория: Поезия
Прочетен: 99262
Постинги: 17
Коментари: 142
Гласове: 5005
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031