Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2019 02:04 - ИНТЕРВЮ С АРХИТ. ТЕХНИК ТЕОДОРА НИКОВА -16 ЮНИ 2018 Г., 11,20 ЧАСА
Автор: xubavka Категория: История   
Прочетен: 6353 Коментари: 14 Гласове:
19

Последна промяна: 19.02.2019 02:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Интервюто с архитектурен техник Теодора Никова взех на 16 юни 2018 г. ,  но истината е, че с нея се чухме няколко пъти. Още в началото искам да кажа, че съм благодарна на съдбата, че можах да се запозная с нея, обаятелен и силен човек по душа, приятен и сърдечен събеседник.

Въпрос: Госпожо Никова, разкажете нещо за себе си, моля Ви, търсих биографията Ви, но не можах да намеря подробности за Вас, Вие сте скромен човек, но с огромен принос в археологията, кажете нещо за себе си?

Теодора Никова – Родена съм на 13 април 1937 година във град Варна. Майка ми беше детска учителка, а баща ми икономист-счетоводител. През 1947 година прехвърлиха баща ми на работа в град София и цялото ни семейство заминахме за столицата. Там завърших гимназия, а после и техникума „Христо Ботев“, а в Археологическия институт с музей съм от месец декември на 1964 година. Имам 28 години стаж в археологията – от праистория до средновековие, била съм на всички археологически обекти, из цялата страна. На 44 годишна възраст се ожених, но след 13 години мъжът ми почина внезапно. Казваше се Пенчо Радославов  и беше гайдар по професия. Бяхме колеги в института с доц. Д-р Ирина Щерева, с проф. Ана Радунчева (Саня), със ст.н.с. Магдалина Станчева, както и с инж. Петър Вълев. Интересите ни събираха, вълнувахме се от откритията, присъствахме на археологически обекти, обсъждания, конференции и събрания, бяхме в научни екипи. Аз се занимавах главно с чертежите.

Въпрос: Провеждам серия от интервюта с Ваши колеги и задавам приблизително еднакви въпроси. Кажете ми какво знаете за разкопките от 1956 г. на църквата „Света Петка Самарджийска“ в центъра на гр.София? Чували ли сте за някакви номера на участници в тези разкопки, целящи да объркат археолозите? Кажете ми за срещите си с Николай Хайтов, за които ми споменахте в предишния ни разговор, и които са повод да проведем това интервю?

Теодора Никова – Събитията около разкопките на църквата „Света Петка Самарджийска“ бяха доста шумни. Има някои неща, които съм чула от колеги, и събития и случки на които съм очевидец. Зная, че архитект Сава Бобчев е бил на разкопките , за да помага при архитектурното заснемане на обекта, той беше архитект при музея, Бучински го познавах също, скулптор беше, нямам хубаво мнение за тях, но ще Ви кажа, шумът около тези разкопки го вдигна Николай. Трудно ми е да кажа годината сега веднага, но си спомням много добре месеца, когато дойде Хайтов в Националния археологически институт с музей твърдейки, че е открил гробът на Левски. Хайтов щеше да изнася лекции, че е открил гроба при нас, и пред студенти, и в партийния дом. Когато дойде в института същата година, той поиска от мен  тенденциозно да потвърдя конкретни неща. Той висеше над главата ми, за да ме разпитва не са ли възможни тези неща, които той твърди. Уреждаше си лични срещи по негова инициатива, тъй като аз имах голям опит като архитектурен техник, за да му отговоря дали не може коловете под олтарната стена, където е погребан Левски да са набити след препогребването му, понеже поддържаше тезата на архитект Бобчев, че помежду костите са набити колове.  Караше ме да кажа, че коловете не са минали през костите, а аз категорично му отказах.  Казваше: - „Вие ще кажете, че колът не е минал през скелета!“ Казах му, че щом в дневника от разкопките е записано, че коловете са минали през костите на скелета, това е така.  Нещо повече, ясно личеше от чертежите на архитект Бобчев и от снимките, че това е така, както е написано в дневника. Старият строителен метод на некрополи е бил такъв – първо се прави изкоп, на дъното се забиват колове за фундиране на терена, за по-здрава основа и се изграждат основите с камъни и хоросан. Така като ме питате за участниците в разкопките се сещам, че Магдалена Станчева ми разказа, че Бучински е откраднал златни зъби от разкопките. Когато тя го попитала: - „Защо са ти тези зъби?“ - той й казал, че ще ги даде на дъщеря си да си направи златни пломби. Бучински беше „шушумига“ и угаждаше на арх. Сава Бобчев и на Хайтов. Той беше „хитър шоп“ и сам нагаждаше измислици към Хайтовите. И той е покойник. Правеше фалшификати и ги пробутваше на археолозите да ги намират. Като скулптор и реставратор не беше светило. Георги Джингов се разболя заради това, което е преживял, те го обвиниха за воденето на дневника. Аз ги чух да си разменят реплики – „Защо си писал така?“ А Джингов отговорил: „Защото каквото съм видял, това съм писал.“

Въпрос: Споменахте ст.н.с. Магдалина Станчева, която има принос в запазването на множество археологически обекти чрез обявяването им за паметници на културата, която се е борела за спасяването им от унищожение и заличаване?

Теодора Никова – Да, тя ръководеше археологическия отдел на музея. Тя го хвана, тя каза на онова събрание в института, на Раковска 149, когато Хайтов вдигна шума, че е открил гроба на Левски, че двамата със Станчев извеждат стара история, че „може би е препогребан Левски“, за да запазят църквата, но те казват „може би“. Магдалена Станчева тогава беше женена за професор Ваклинов и каза пред всички колеги: „- Измъкнахме тази история, за да се запази църквата.“Археолозите наистина не са протестирали срещу мълвата, разпространявана от богослова проф. Христо Гяуров. Даже са ходили в министерството на културата с министър Вълко Червенков и са казали, че въпросът още се проучва, за да се запази черквичката. Професор Станчев сподели, че доста находки са „бастисани“ по време на ларгото. Аз се извинявам, че веднага не можах да си спомня годината, когато Николай Хайтов дойде в института, но все пак съм на 81 години, но си спомням много добре, че това беше май-юни, когато се вдигна големия шум. В института се проведе конференция, Хайтов дойде с магнетофон и със стенограф, подготвен предварително. Магдалена Станчева стана да даде мнение и каза: „- Копаехме, това е средновековна църква, не е възможно там да е това погребение /имаше пред вид препогребване на Левски/.“ Хайтов щеше да изнася лекция и пред студентите, но те са били наострени срещу него и той се отказа да отиде на лекции по темата при тях. Бях свидетелка на разговора между Хайтов и сътрудника му, който предложи:   „- Хайде да отидем пред студентите!“ и той му отговори: „Стига бе, ще ни изгонят.“, с което се е отказал. На лекцията му в партийния дом отидохме и се бяхме изправили с Ирина Щерева и Ана Радунчева и Хайтов дойде и каза: „- Извинявайте, че закъснях, бях в Бояна и другарите ме разпитваха … и ние трите само казахме : „-Пфу…!“ и се изнесохме. Аз съжалявам, че останах единственият жив свидетел на това, и че те двете не са вече между живите. Ирина почина през 2015 година, а Ана през 2017 година.

Въпрос: Да ние се чухме за първи път след погребението на Саня с моята археоложка Величка Мацанова, която също ми даде интервю за посещението на Хайтов на нейния археологически обект могилата край с. Юнаците. Тя също е била учудена защо я е посетил така внезапно?

Теодора Никова – Вижте, Хайтов се беше изчерпал, след като е откраднал „Дивите разкази“ на една краеведка от Родопите, учителка, и за това се е заел с разкопките на църквата "Света Петка Самарджийска“ да доказва за гроба на Левски. Той имаше много лъжесвидетели, които той е намерил, които с готовност са му съдействали, и измисляли истории, за да могат да вземат пенсия. Разказвали, че знаят от баба от дядо разни неща за погребението на Левски, но все лъжи, за да му съдействат. Няма да се учудя ако той им ги е втълпявал. Той беше невеж, нищо не разбираше от археология, просто се беше изчерпал след кражбата на дивите разкази на родопската краеведка, не мога да си спомня как се казваше, и той искаше да се задържи на повърхността, да бъде известен.

 

Благодарих на Теодора Никова за интересното интервю и наистина съжалих и аз, че съм закъсняла с това, че не мога да интервюирам и Ана Радунчева и Ирина Щерева вече, щеше да бъде доста интересно, но въпреки това съм доволна, че се запознах с една прекрасна и силна жена. Теодора Никова живее в старчески дом, изгубила единия си крайник, но духът й е силен.

Днес се чухме отново, за да й кажа , че по случай годишнината от обесването на Апостола интервюто ще бъде публикувано в личния ми блог.

18.02.2019 г.

 

Прилагам снимки, от блога на инж. Вълев и такива, предоставени ми от него по темата.


image

ТОЗИ ЧЕРТЕЖ СА ДИСКУТИРАЛИ ХАЙТОВ И АРХ. ТЕХНИК ТЕОДОРА НИКОВА. ХАЙТОВ ИСКАЛ ДА ЗНАЕ КАК СА ЗАБИТИ КОЛОВЕТЕ МЕЖДУ КРАКАТА НА МНИМИЯ ЛЕВСКИ. НЕ МОЖЕЛО ЛИ ДА БЪДАТ ЗАБИТИ С ЧУК СЛЕД "ПОГРЕБЕНИЕТО" МУ.
ОТДОЛУ НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗМАХВА ЧУК, ПРАВЕНО Е КОГАТО Е СТРОЕНА ЧЕРКВАТА - ОТ  12- 14 ВЕК СА КОЛОВЕТЕ. ХАЙТОВ Е ИСКАЛ ДА ГИ ИЗКАРА, ЧЕ СА ЗАБИТИ СЛЕД ЕВЕНТУАЛНОТО ПРЕПОГРЕБВАНЕ. 


image






АРХ. ТЕХН. ТЕОДОРА НИКОВА В НАЙ-БЕЗГРИЖНИТЕ СИ ГОДИНИ С НЕЙНИЯ БОЕН АВТОМОБИЛ "ЖОЖО"НЯКЪДЕ В БЪЛГАРИЯ НА РАЗКОПКИ (НОВЕ ПРИ СВИЩОВ?)

 



Тагове:   Левски,


Гласувай:
19



1. pvdaskalov - * ! *
19.02.2019 13:21
Аз съм сантиментален човек, но за истината съм твърд като камък. А истината се разкрива от подготвени в областта си хора. Уви, нашият голям писател надви - качи се на главата на плеадата археолози и на власт имащите. Днес ще полагаме цветя и на един мним гроб на националния ни герой, всъщност на гроба на един византиец, погребан в доказано гробище в центъра на занемарената Сердика около шести век след Христа.
Чест прави на нашата съблогърка, че безпристрастно е интервюирала някои от съвременниците на разпаления спор.
Аз постъпих в Археологическия институт през 1969-а. Бюрата ни - моето и на Дорчето - бяха едно до друго. Между нейното и прозореца имаше поне 10 щайги с кости от разкопките на средновековката Живка Въжарова. Стояха там и дишахме гробищния въздух поне 5-6 години в очакване антрополозите да ги вземат за изследване. Има кости, от които може да се извлече някаква информация, има и такива, които са тъй разрушени, че не се прибират от терена, а се препогребват Бог зная къде. Костите на коментирания скелет са били в окаяно състояние. Димитър Бучински е свалял нови мазилки от стените на "Св. Петка", качен на стълба. Дейността му е изисквала голямо внимание, за да не повреди средновековните стенописи под по- късната мазилка, но ето, че е бил "свидетел" как работниците са размахвали копачи и са потрошили костите на византиеца - твърдение, което е равносилно на наливане на вода в мелницата на Хайтов. Как не е паднал от стълбата, не ми е ясно, щом се е въртял като шиле отгоре и вещо е съзерцавал какво става долу? Да, той беше глина в ръцете на Хайтов, макар Бучински да беше скулпторът. Нещо повече, идваха му на ум ситуации, които писателят после не се срамуваше да преразказва.
Дорчето знаеше всичко, но никога не е лъгала или злепоставяла колега. Дълбоко я уважавам и със съпругата си я посещаваме често в старческия дом. Макар, че още пуши като комин, запазила си е паметта така, че да й завиди човек. Забравя се, човешко е. Затова фото документацията е по-надеждна дори от Дневника на разкопките, особено ако се разглежда стереоскопично... Млъквам, да не ми изчезне и този компютър.

Взетото интервю, Хубавке, ти прави чест, защото то е дисекция на една жалка действителност. Имам обаче две дребни бележки:
Цитираш някъде в началото: „…за да му отговоря дали не може коловете под олтарната стена, където е погребан Левски да са набити след препогребването му, понеже поддържаше тезата на архитект Бобчев, че помежду костите са набити колове…” В стенограмата си или си пропуснала „където се твърди, че е препогребан Левски” или в скоростния си говор Дорчето се е изразила така.
Втората ми бележка е свързана с твърдението: „…Старият строителен метод на некрополи е бил такъв…” Би трябвало да бъде „Старият строителен метод, валиден и до днес, при строителство върху некрополи и блатисти терени са били забивани обгорени дървени колове за заякчаване на основата…” В една своя статия в списание „София” доцент архитект Сава Бобчев твърди, че краката на мнимия Левски били проврени между коловете. Как е станало това, никой не може да обясни, тъй като коловете са били полуизгнили. Части от тях разкопвачът-археолог ст.н.с. Георги Джингов (Не познавам по-голям педант от него, Бог да го прости! Посреднощ е вдиган за разпити…) е отделил върху т.нар. ”стъпало” в олтара, а дупките е запълнил със смачкани вестници. И за отделените гнили парчета дърво, и на съхранените по този начин дупки има снимки…
Това е от мен.
Едно голямо „браво” на края!
П и е р
цитирай
2. xubavka - Аз съм сантиментален човек, но за ...
19.02.2019 16:32
[quote=pvdaskalov]Аз съм сантиментален човек, но за истината съм твърд като камък. А истината се разкрива от подготвени в областта си хора. Уви, нашият голям писател надви - качи се на главата на плеадата археолози и на власт имащите. Днес ще полагаме цветя и на един мним гроб на националния ни герой, всъщност на гроба на един византиец, погребан в доказано гробище в центъра на занемарената Сердика около шести век след Христа.

[quotе]

Здравей, Пиер,
благодаря ти за коментарите, за съветите, и че ми оказа съдействие да стигна до Теодора Никова. Тя е прекрасен човек, изненадах се, че не намерих биографията й дори в Wikipedia. Нека с твое съдействие и със съдействието на твоите и нейни колеги да се напише нещо за автобиографията й в Wikipedia. Забавих малко нейното интервю, не само заради това, че си избирам подходяща дата за публикация, и не само заради твоя и моя компютри. Забавих го, защото бях планирала среща с един от изследователите по проблема с гроба на Апостола, която се отлага малко, и щях да му предложа да се чуят с нея, за да разменят информация, но това може да стане по-нататък. Телефонните интервюта са по-трудни за пресъздаване, наистина не съм записала/разчела коректно посочените думи, благодаря ти , че ми обърна внимание за тези два момента, аз даже открих още една липсваща дума в израза - „бастисани“ по време на „строежа“ на Ларгото . В процеса на събиране на цялата информация в брошура, ще бъдат цитирани имената на всички специалисти от които потърсихме информация и съдействие, включително историци, археолози, техници, свещеници, патоанатоми, зъболекари, фотографи, музейни работници и пр. в знак на благодарност, и за информация.
Поздрави!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Таня!
19.02.2019 20:36
Разбирам тебе и Пиер- той е професионалист в областта, както и ти , за раздразнението от твърденията на Хайтов!
Моето мнение е ,че Хайтов / от патриотични подбуди/ е сгрешил! След като видях вашите доводи
Не знам защо,като едва ли не кауза на живота си , бе приел откриването на гроба на Левски
Това според мен не е толкова важно Неизвестността около него означава ,че гроб му е цяла България, за която е дал и живота си!

Но, не ми харесва личната нападка срещу Хайтов Историята напомня за тази на Шолохов, че е откраднал" Разораната целина" или " Тихият Дон", една от двете?!
Той беше майстор на словото- говоримо и писмено! Възможно е, не го твърдя със сигурност, да е докопал идеята по някакъв начин! Не ми се гадае как стоят нещата, но написаното в този му вид е негово и само негово дело! Редактирал ли е, допълвал ли е ,ако се приеме хипотезата, не знам!Но стилът е негов!........
Като ученик, често питах братовчедка ми-какви домашни и теми имаме по литература?! Бяхме в един клас Моя грешка е, не си записвах! Но само толкова
Но леля ми на една родителска среща станала и казала ,какво ме хвалят, братовчедка ми ми пишела темите
Класната отначало онемяла, тя ни преподаваше по литература! После започнала да се смее Казала, че това е абсурдно, тя знае , как пиша аз и как - братовчедката ми И, че тя е е много далече от това, което аз пиша!
Имал съм разговор и с проф Милчева И на нея казах това-Излезте с аргументите си, ,защото изтъквайки на преден план личността на Хайтов, какъв е, излича ,че друго нямате и той е прав!

Вечна памет на най-великият Българин!
цитирай
4. xubavka - Здравей, Лео, радвам се на твоето внимание към нещата, които публикувам и за това, че си директен.
20.02.2019 10:23
Много те ценя заради това, което правиш с присъствието си в блог.бг, а именно - да караш хората да мислят. Начинът по който го правиш е оригинален. Една от причините да забавя това интервю е същата тази директност, която притежава Теодора Никова, силен, честен и неподправен човек – можем да се учим от нея, тя няма какво да губи вече, освен живота си. Както виждаш аз само задавам едни и същи въпроси в трите публикувани до тук интервюта и никъде в тях не личи моето лично отношение, старала съм се да взема чужди мнения и да се разбере гледната точка на интервюираните. В нито един мой коментар под тези постинги няма анализ на съответните гледни точки. Можеш да бъдеш сигурен в това, че като ценител на българската литература аз обичам всички български автори, Хайтов не прави изключение, прочела съм много голяма част от творчеството му – по няколко пъти. Щеше да е некоректно от моя страна да скрия това интервю, да не го публикувам, да забравя какво е казала Теодора Никова, да предпочета личната си сигурност, кариера, пред това да се страхувам, че съм чула, записала и публикувала в блога си мнението и думите на един специалист като нея. Много мислих, почти две години, споделих с приятели, които са наясно с всичко за тези разкопки, с политическите пристрастия, с престъплението, и ми задаваха един и същи въпрос „Знаеш ли в какви мътни води си навлязла?“ Целта на брошурата, която се подготвя е да отрази версиите за гроба на Левски. Това е едната от тях. Целият този труд щеше да е излишен, ако учените бяха на едно мнение, но те не са, и това е факт. Да не забравяме също, че оказвам съдействие за това истината да излезе наяве, което е и мой, и твой дълг, и дълг на всеки един човек пред закона. Левски не заслужава да има фалшив гроб, а и българският народ не заслужава да се кланя на византиец. Ще ти бъда благодарна, ако се присъединиш в търсенето на версиите за гроба, и да ни съдействаш с каквото можеш. Всяко мнение е от полза. Да се свети паметта на Левски!
цитирай
5. donchevav - Обещаното дългоочаквано интервю! ...
20.02.2019 19:24
Обещаното дългоочаквано интервю! Надминава всичко, което съм си представяла! Да си призная, и аз като Лео, явно далеч от същността на проблема, приемам присърце идеята за метафоричното полагане на цялата българска земя като достоен гроб на Апостола, и аз изпитвам някаква вътрешна съпротива срещу подхвърляните съмнения относно таланта на разказвача Хайтов. Въпреки това останах поразена от виталността, силата, убедеността в отговорите на твоята събеседничка. Невероятно въздействащ разказ! Като прочетох и препрочетох интервюто, твоите авторски бележки, коментара на Пиер и твоя отговор, останах с усещането за осъзната правота, за силно желание истината да излезе наяве, да победи. Сигурна съм, че рано или късно това ще се случи - и твоят принос, наред с този на изключителния инж. П. Вълев, ще бъде съществен.
А твоята събеседничка, арх. техник Т. Никова, е уникална личност! Изпращам й цялото си възхищение и благодарност с пожелание за крепко здраве, бодрост на духа и леки, ведри старини! Прегръдка за тебе, мила Танче, с благодарност и респект!
цитирай
6. born - Здравей, Таничка !
20.02.2019 23:10
С Пиер знаете много добре, че бях абсолютно убеден, че Хайтов е прав в теорията си. Той също бе убеден в нея. От научна гледна /и логична / точка Пиер пъл е съвсем точен в изводите си, че Хайтов е грешал. И е напълно убедителен. Според мен вече не е възможно да се установи / и докаже/ истината. Затова се присъединявам към Иван Симеонов, че гробът на Апостола е цяла България !
Поздрави и адмирации за труда ви с Пиер !
цитирай
7. born - Здравей, Таничка !
20.02.2019 23:19
С Пиер знаете много добре, че бях абсолютно убеден, че Хайтов е прав в теорията си. Той също бе убеден в нея. От научна гледна /и логична / точка Пиер пъл е съвсем точен в изводите си, че Хайтов е грешал. И е напълно убедителен. Според мен вече не е възможно да се установи / и докаже/ истината. Затова се присъединявам към Иван Симеонов, че гробът на Апостола е цяла България !
Поздрави и адмирации за труда ви с Пиер !
цитирай
8. pvdaskalov - * 2 *
21.02.2019 11:09
Моля да бъда извинен за повторния коментар.
Драга Вени, каквото повикало - това отговорило. За мене Хайтов е двуликият Янус. Като творец той е едно, а като археолог - смачкан ръкопис в кошчето за боклук. Съжалявам за неговото увлечение в област, в която беше лаик. Патриотичните му подбуди не го оправдават. Той разпъна истината на кръст, а от двете страни разпъна на кръст проф. Стамен Михайлов и ст.н.с. Георги Джингов.
В нашите срещи с Хайтов не влязохме в спор. Изпитвахме взаимно уважение. Води ме в Института по криминалистика, където всички му станаха на крака, води ме и у дома си. Съпругата му Жени ни направи кафенце. Той се заинтересува от моите изследвания на Партенона. Въобще беше много мил. Можехме да бъдем дори приятели...
Желанието му беше да се сложи една плоча на олтарната стена отвън с кратък текст, че според народното предание в черквата бил препогребан Апостолът на свободата. Глас народен - глас Божи! Обаче синовете му, подкрепени от Валери Симеонов, оформиха символичен гроб с надпис, в който намесиха научната съвест - че там бил гробът на Дякона според научни данни. Колегите ми археолози спряха да се занимават със случая. Керванът нека върви, макар кучето да лае. Това, което Теодора Никова е казала, то е отзвук от заседанието в секцията по Средновековна археология, на което е присъствала. Всички изказали се подчертали неговия принос към съвременната българска литература, опитали са се очи в очи да му обяснят, че не разбира нещата, за които пише в конкретния случай, но... Задаваше се т.нар. Възродителен процес и разбунването на духовете явно е било необходимо на тогавашната власт.
Сигурен съм, че раздорът в нашето общество един ден ще се признае, че е започнал именно в този спор за гроба на Левски...
Бъди жива и здрава, Вени! Позабравихме се по моя вина.
И ти, Таня! Роден журналист си!
П и е р
цитирай
9. xubavka - Обещаното дългоочаквано интервю! ...
21.02.2019 12:16
donchevav написа:
Обещаното дългоочаквано интервю! Надминава всичко, което съм си представяла!.....
А твоята събеседничка, арх. техник Т. Никова, е уникална личност! Изпращам й цялото си възхищение и благодарност с пожелание за крепко здраве, бодрост на духа и леки, ведри старини! Прегръдка за тебе, мила Танче, с благодарност и респект!

Здравей, Вени,
сигурна съм, че Теодора Никова има още какво да разкаже по темата, но аз много малко въпроси й зададох. Такива специалисти като нея са ценни. Лео говори като мъдрец, прав е от гледна точка на помирението, и аз съм съгласна с това. Факт е, че наличието на толкова версии за мястото на гроба подвежда, ние само събираме версиите, и тук искам да поясня в коментар №4 - имам точно това пред вид като казвам, че учените не са на едно мнение - има много версии за гроба, но за резултатите от разкопките на църквата „Света Петка Самарджийска“ - учените са единодушни, това е византийски скелет. Научни данни има само за това, че е византийско погребение, скелет с пресечени кости от зид, който е строен около 12 век.
Вени, разбира се ще предадем пожеланията ти към Теодора, надявам се, че Пиер ще покаже интернет адреса на интервюто, за да го прочете и тя самата. Тя не престава много да чете, дори на тази възраст. Поздрави!

цитирай
10. xubavka - С Пиер знаете много добре, че бях ...
21.02.2019 12:32
born написа:
С Пиер знаете много добре, че бях абсолютно убеден, че Хайтов е прав в теорията си. Той също бе убеден в нея. От научна гледна /и логична / точка Пиер пъл е съвсем точен в изводите си, че Хайтов е грешал. И е напълно убедителен. Според мен вече не е възможно да се установи / и докаже/ истината. Затова се присъединявам към Иван Симеонов, че гробът на Апостола е цяла България !
Поздрави и адмирации за труда ви с Пиер !

Благодаря ти за коментара, Стефан, съгласна съм с Вас, няма българин, който да не знае за Левски, сигурна съм че цветя са поставени навсякъде с преклонение. Ще добавя в коментара си една чужда мисъл, че "Надеждата умира последна, но и тя умира!" Да се свети паметта на Апостола!
цитирай
11. xubavka - С Пиер знаете много добре, че бях ...
21.02.2019 12:49
born написа:
С Пиер знаете много добре, че бях абсолютно убеден, че Хайтов е прав в теорията си. Той също бе убеден в нея. От научна гледна /и логична / точка Пиер пъл е съвсем точен в изводите си, че Хайтов е грешал. И е напълно убедителен. Според мен вече не е възможно да се установи / и докаже/ истината. Затова се присъединявам към Иван Симеонов, че гробът на Апостола е цяла България !
Поздрави и адмирации за труда ви с Пиер !

Одобрила съм те два пъти, тук, и в живота като приятели с твоята нежна половинка Надя! Поздрави!
цитирай
12. pvdaskalov - * 3 *
21.02.2019 17:46
born написа:
С Пиер знаете много добре, че бях абсолютно убеден, че Хайтов е прав в теорията си. Той също бе убеден в нея. От научна гледна /и логична / точка Пиер пък е съвсем точен в изводите си, че Хайтов е грешал. И е напълно убедителен. Според мен вече не е възможно да се установи / и докаже/ истината. Затова се присъединявам към Иван Симеонов, че гробът на Апостола е цяла България !
Поздрави и адмирации за труда ви с Пиер !


Стефчо, приятелю, кажи ми защо са били направени над 20 снимки на скелета и ситуацията, при която е бил открит, ако те не са доказателство, по-сигурно дори от НДК, пардон, ДНК-анализите? Учудвам се на това, че - не само ти - не виждате счупените бедрени кости малко преди коленете, не различавате каменната фактура от тази на пръстта в дъното на „дупката” след счупванията, а те не са по време на разкопките, защото краят им не се белее. Счупен е само горният край на лява раменна кост и съм почти сигурен, че това е направил експериментално повикания антрополог ст.н.с. д-р Петър Боев, за да разбере възрастта на индивида. Костта е изтъняла и почти куха, а това е дало основание и на последвали около 1987-8 година антропологически изследвания, в които взеха участие светила в тази област, да определят възраст около 69 години.
Не е ли показателно и това, че липсват голяма част от кътниците на долната челюст, а освободените места са окостени. Добре се вижда и острата брадичка - факт, именно поради това, отричан от Хайтов и компания – тя въобще не се виждала. Ами скицата с коловете помежду бедрените кости, направена от дясната ръка на Хайтов – арх. Бобчев? Спорът е принципен! Ще уважаваме ли науката и родните специалисти или ще им натрием носовете пред цялата българска общественост с лъжесвидетелски показания и доказано съдействие от страна на Института по криминалистика в София?!
Преди малко пуснах тото. Стига ми петица, за да платя чрез държавна поръчка експертиза на снимковия материал в чужбина, без да се интересувам къде ще бъде сторено това. Не е ли свръх нахалство Общинският съвет да даде съгласие за поставяне на плоча с текст „... според народната памет...”, а инициаторите да вдигнат надгробна плоча с надпис „… според научни данни…” Там дори името на бабата е с грешна фамилия.
Някой ще каже „Защо се впрягата? Голяма работа какво пише… Я вижте братята-македонци каква нова история си написаха!”
Такива ти ми работи, Стефчо. Но ми обещай, че като дойдете в Калофер, няма да се разправяме на тази тема.
Жив и здрав!
А Танюша да ме извини за поредната намеса, плийз.
П и е р
ПС – Впрочем, Хайтовото твърдение не е теория, а хипотеза.
цитирай
13. born - Трогнат съм !!!
22.02.2019 00:48
xubavka написа:
born написа:
С Пиер знаете много добре, че бях абсолютно убеден, че Хайтов е прав в теорията си. Той също бе убеден в нея. От научна гледна /и логична / точка Пиер пъл е съвсем точен в изводите си, че Хайтов е грешал. И е напълно убедителен. Според мен вече не е възможно да се установи / и докаже/ истината. Затова се присъединявам към Иван Симеонов, че гробът на Апостола е цяла България !
Поздрави и адмирации за труда ви с Пиер !

Одобрила съм те два пъти, тук, и в живота като приятели с твоята нежна половинка Надя! Поздрави!

цитирай
14. born - Скъпи ми приятелю Пиер,
22.02.2019 01:00
Давам тържествено обещание, че няма да споря по археологически въпроси с теб по простата причина, че не съм звезден АйТи специалист по всички въпроси . Специалист съм по квалитетните напитки и в частност ракии, в което си имал беглата възможност да се увериш. Сега ще проведа по-системна /и по-обемна/ подготовка, за да можем, когато се видим да тестваме качествените показатели на продукцията. Приближаваме се към Калофер, тъй като в момента оправяме покупката на едно красиво съоръжение в с. Тъжа, където често ще отсядаме. Рзстоянието до вас е не повече от 20-25 км. Затова да сме живи и здрави, а Апостолът нека почива спокойно в цяла България. Важното е, че е в сърцата ни !!! И вечно ще бъде !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: xubavka
Категория: Поезия
Прочетен: 99257
Постинги: 17
Коментари: 142
Гласове: 5005
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031